”BYOD” och ”PLE” – vad är det?

BYOD betyder ”Bring your own device”.

Om alla elever tog med sig sina egna portabla och digitala verktyg till skolan. Vad skulle hända då? Någon har en iPad, någon har en Samsung smartphone, någon har en Windows läsplatta, någon har en pc-laptop. Är våra skolors nätverk och vår digitala infrastruktur redo för detta? Eller finns det restriktioner för uppkopplingar, nedladdningar och ”streamar”. Hur öppna är vi för denna trend? För den är redan här. På en skola där inte alla elever redan fått ett eget digitalt lärverktyg vill de andra använda sina egna. Kan våra elever få skriva ut något från sin iPhone?

BYOD finns inom företagsvärlden. Är företagens IT-avdelningar beredda på att alla anställda har med egna datorer – eller liknande – som ska kopplas upp på företagets nätverk i samma ögonblick de anställda går in i byggnaden?

PLE betyder ”Personal learning environment”.

Om alla elever har ett eget digitalt verktyg där deras egna appar, arbeten, foton, filmer, bloggar, sociala medier, kalendrar etc. finns organiserade utifrån sina egna idéer, önskemål och behov. Och de äger det själva och har byggt upp och anpassat sin personliga lärmiljö sedan flera år. Kommer de att ta emot en tom läsplatta när de – exempelvis – byter skola?

När jag gick på gymnasiet skulle alla köpa sina egna miniräknare. Vissa modeller kostade upp mot 1000 kr, 1982. Idag kostar de billigaste läsplattorna och bärbara datorerna kanske, ungefär 3000 kr.

Alla kommer inte att ha råd att ha egna. Sådan är världen, tyvärr. Detta måste alltid lösas på varje skola. Men, är det effektiv resursanvändning att dela ut saker till eleverna att använda som de inte vare sig behöver eller kanske ens vill ha?

Kom ihåg var ni hörde detta först. Att skolorna förser varje elev med ett digitalt lärverktyg, samma till alla, kommer visa sig bli en kort parentes i skolhistorien. Precis som datorsalen…

Annonser