Att köpa inlämningsuppgifter

Läser och hör att man kan köpa färdiga, skräddarsydda (”custom made” heter det väl på engelska…) inlämningsarbeten istället för att skriva dem själv.

Man häpnar!

Inte över att det förekommer köpta arbeten utan över hur man som lärare kan konstruera en arbetsuppgift där bedömningen ska göras på ett skriftligt arbete först när det är helt färdigt. Vad blev det av den formativa bedömningen, den kontinuerliga responsen, det reflekterande resonemanget och den Sokratiska dialogen? Var blev kunskapsbildningen av? Vad blev det av framtidens skola?

Det är dags att börja ifrågasätta den skriftliga inlämningsuppgiften som norm för redovisning av kunskaper. Att redovisa sina tankar och resonemang i skriftlig rapportform är dessutom, enligt mitt förmenande, en ganska specifik kunskap. Inte alltgenom allmängiltig.

Som framtidskompetens är den ganska smal. Skriftliga arbeten av den här typen hör hemma i den akademiska världen, hos utredare, hos journalister och några till. För dessa är det viktigt, inte tu tal om det, men för de flesta andra kommer det bara att vara något man avlägset minns att man gjorde i skolan.

Däremot är det utan tvekan en viktig framtidskompetens att utifrån ett givet stoff av befintlig kunskap och information kunna göra egna analyser och reflektioner, hitta samband och olikheter och att utifrån detta bilda ny och användbar kunskap, för sig själv och för andra. Det är tänkandet och användandet av tankarna som är kompetensen.

I framtidens skola pågår detta arbete i kontinuerligt dialog elever sinsemellan och mellan elever och lärare. Den slutgiltiga produkten blir underordnad, skriftlig eller ej. Innan arbetet är klart är det redan bedömt! Så ska det göras, om det ska göras!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s