Tanken svindlar, tider förändras

Nedan finns två exempel som jag brukar ta som utgångspunkt i reflektioner om hur tidperspektiven som vi befinner oss mitt i kan få det att svindla.

Det är viktigt att acceptera att nutiden hela tiden är startpunkten för en ny utveckling, som kan komma att vara i det närmaste ogreppbar för en enskild människa. Då måste dagens unga förberedas på ett liv där kunskaper ständigt omprövas och där generella kompetenser för att på ett fungerande sätt hantera och forma omvärlden blir nyckelkompetenser.

En person som utbildade sig inom teknik eller vetenskap i slutet på 1800-talet hade knappt sett en bil… innan hans eller hennes liv var över hade människan landat på månen. Mängden ny kunskap som behövt bildas under det yrkeslivet är svåröverblickbar, men ändå inget mot vad vi kommer att behöva handskas med framgent. När människan landade på månen hade man knappt sett några datorer. Innan vi som föddes på 1960-talet har levt färdigt kommer människan att… Innan dagens elever går i pension kommer…

En elev i skolan idag kan undervisas av en lärare vars mormor träffat och pratat med en person som var född på 1700-talet. Dagens elever går kanske i pension ungefär 2070. Längre ifrån varandra är 1700-talet och år 2068 inte, i generationer räknat. Men, vad har en person född på 1700-talet gemensamt med en person som jobbar på något företag, någonstans år 2068? På många sätt säkert en hel del men på många andra sätt, absolut ingenting. Utvecklingen kommer att gå fortare och fortare… det gäller att hänga med.

Gårdagens lösningar kommer inte att hjälpa oss in i framtiden. Framtidens skola skapas av nya idéer, som vi kanske inte vet något om ännu.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s